Той има нужда от слухов апарат

Преди година ви разказахме за един уникален човек – фотографът Цветан Маджаров от Смолян, който снима… без ръце. Загубил ги е при инцидент преди 30 години, но това не му е попречило, оттогава насам, да направи 140 000 кадъра. Той е човек, за чийто дух била завидели мнозина. Днес обаче той има нужда от помощ, защото вече е загубил и слуха си.

Цветан работи в смолянския вестник „Отзвук”. Говори спокойно за сполетялата го трагедия. Дори черпи всяка година в деня, в който е останал без ръце.

Денят е 24 март 1981 г. Едно въгленче от цигара променя живота му завинаги. Тогава е миньор край Доспат.  Налага се да унищожава детонатори. При работата с един от тях му подават цигара.

„Фитилът не се запали. Усетих само една силна детонация и се вдигнах във въздуха като ракета”, спомня си Цветан.

Няколко дни по-късно се събужда в болницата, но не реагира по очаквания начин – вместо да плаче, започва да се смее. 

Сега, освен да снима постоянно, обича и да се катери.

След като изгубил слуха си, Цецо обиколил много лекари и всички му казвали само едно – няма шанс да чува отново. В пловдивска фирма му дали надежда, че има апаратче, с което може да върне част от слуха си. Цената му е 3600 лева.

„1000 лева ги имам, но трябва да събера останалите”, казва Цветан. 

Негова приятелка предложила да продава снимките си, за да събере парите. Цецо обаче е свикнал да подарява снимките си.

„Ако не може да се намери апарат, с който да чува – може да направим друго с тези пари. Той да си купи фотоапарат. За подмяна му е – а това неговото сърце, неговото щастие, неговият живот”, казва приятелката му Люба.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Мария Милкова/Анелия Веселинова

Ако искате да помогнете на Цветан, неговата сметка е:

IBAN:BG33TTBB94004527547445

BIC:TTBBBG22

ЦВЕТАН МАДЖАРОВ