Министърът обаче отрече да има нещо общо с отстраняването на Владо Руменов

Уволнения в културата - дългогодишен кадър на Националната художествена галерия е освободен, след като публично разкритикува министъра.
 
По темата
В официално изявление Вежди Рашидов категорично отрече да има връзка между двете събития. 
 
Владимир Руменов вече 38 години е служител в НХА. Преди дни той изрази критична позиция в предаване на БНТ за министъра и водената от него политика. Днес е уволнен. Мотивът е, че за неговата длъжност вече се изисква диплома за висше образование, каквато той няма. Самият Руменов заяви, че това е станало под диктовката на министъра.
 
Вежди Рашидов отговори:
 
"Нямам нищо общо с уволнението на г-н Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен, може да отговори ръководството на Националната галерия“
 
Министърът обясни, че по закон няма право да уволнява служители на Националната галерия и даде думата на директорката Слава Иванова, която е взела това решение. Тя отрече уволняването на Руменов да има връзка с предаването, в което е участвал.
 
Междувременно, Рашидов поиска право на отговор пред БНТ, в което призова журналистите на обществената медия да не го критикуват, защото по думите му "и те се хранят на държавната ясла". Впоследствие той се извини на журналистите за тези думи и призна, че е реагирал емоционално. 
 
Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на министъра на културата. Премиерът все още не е изказал становище по въпроса. 
 
За тази вечер е насрочен протест в защита на Владимир Руменов с настояване той да бъде върнат на работа.