Един от извършителите бил убит от полицейски робот с експлозиви

Петима униформени бяха убити, а други седем - ранени при стрелба по време на протест срещу полицейското насилие над чернокожи в Далас, щата Тексас. По служителите на реда, в синхрон и след сериозна предварителна подготовка, стреляли двама снайперисти. 

По-късно един от нападателите бил убит от полицейски робот с експлозиви. Преди това силите на реда преговаряли с него, докато той се бил барикадирал в гараж и стрелял срещу униформени. Твърдял, че е поставил бомби - едната в гаража, а другата - в центъра на града. Търсенето на взривни устройства продължи с часове.

Трима души са арестувани – една жена и двама мъже, облечени с камуфлажни дрехи. Предполага се, че задържаните и барикадиралият се са свързани. Арестуваните обаче не съдействат на полицията.

Координирата атака срещу полицаите в Далас говори за добра предварителна подготовка и властите не изключваха нито една версия, включително и тероризъм. По-късно обаче тя беше отхвърлена.

Президентът на САЩ Барак Обама, който поднесе своите съболезнования на близките на убитите полицаи.

Американските авиационни власти забраниха самолетните полети над Далас. Ограничено е и движението на автомобили, автобуси и железопътен транспорт в центъра на града.

През последните два дни в много американски градове избухнаха протести заради убийството на двама афроамериканци, застреляни от полицаи.

В сряда в щата Минесота униформен уби 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която пътували и жена, и дете.

Ден по-рано, в Луизиана, от двама полицаи беше застрелян 37-годишният Алтън Стърлинг.

И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол.

Репортери: Ясен Дараков, Любомир Бояджиев

По темата

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС