Новият британски премиер обяви ключовите назначения в правителството

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство, предадоха агенциите. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе подкрепена от мнозинството британци в референдума на 23 юни. 

Само час след като встъпи в длъжност, 59-годишната премиерка започна да обявява имената на новите министри.

Опитният досегашен външен министър Филип Хамънд поема финансовото министерство от Джордж Озбърн и така става вторият по важност човек в кабинета. Озбърн, един от най-ярките привърженици на оставането в ЕС, подаде оставка още по-рано вчера, разсейвайки някои прогнози, че заради авторитета си в бизнес и финансовите среди може да остане в правителството, което трябва да води преговорите за излизане от ЕС. 

Наблюдатели отбелязват, че освен като външен министър, зад гърба си Хамънд има още постове като министър на отбраната и на транспорта, което го прави политик с огромен опит. В края на миналата година британската преса го наричаше евроскептик, но той все пак подкрепи лагера на привържениците за оставане в ЕС. 
Най-изненадващото назначение бе на бившия лондонски кмет, известен в страната с редица гафове -  евроскептика Борис Джонсън. Лидерът на кампанията за Брекзит, смятан доскоро за главен претендент за наследник на досегашния премиер Дейвид Камерън, поема външното министерство.

Според много публикации в британската преса, назначаването му е изненадващо или дори неуместно. Борис Джонсън е един от най-яростните защитници на Brexit. Новия му пост предизвика много негативни коментари и от избирателите.       

Ройтерс коментира, че това е жест на помирение с цел да се заличат болезнените травми от разкола в партията по въпроса за отношенията с Европа. Самата Мей като досегашен вътрешен министър бе на страната на Камерън в усилията му да запази членството в ЕС.

ТАСС отбелязва, че роденият в Ню Йорк Джонсън до 2006 г. е имал и американско гражданство, но се е отказал от него заради големите си кариерни перспективи в Обединеното кралство. Този политик има не само английски, но и руски, еврейски, швейцарски и турски корени. Неговият прадядо Али Кемал известно време е бил вътрешен министър в Османската империя, добавя ТАСС.

Друга видна фигура от привържениците на Брекзита - Дейвид Дейвис, става държавен министър, който ще води преговорите за "развода" с Брюксел. 
Промоция получава и досегашният енергиен министър Амбър Ръд, който поема вътрешното министерство от Тереза Мей. Лиъм Фокс пък ще бъде министър на международната търговия. 
Единственият ключов министър, който запазва поста си ,е военният - Майкъл Фалън. Той също бе противник на развода с ЕС. В близките дни премиерът Мей ще продължи да попълва състава на кабинета си. Според британски медии тя търси баланс не само между досегашни привърженици и противници на Брекзита, но и между мъже и жени на министерски постове. 
Тереза Мей получи назначението си вчера от 90-годишната британска кралица Елизабет Втора. Ройтерс отбелязва, че това е вече 13-ят британски премиер подред по време на нейното дълго царуване. Тя се възкачи на трона през далечната 1952 г. 
В първото си телевизионно обръщение като премиер снощи Тереза Мей призова към обединяване на нацията. "Ние вярваме в съюза не само между народите на Обединеното кралство, но и между всички наши жители, между всеки от нас, откъдето и да произхождаме. Това означава да водим борба с наболелите несправедливости", отбеляза тя. 
Мей особено наблегна на необходимостта от борбата със социалната несправедливост и обеща, че това ще бъде една от основните теми на премиерството й. "Ако сте се родили с черен цвят на кожата, то ще умрете 9 г. по-рано от останалите. Ако сте чернокож, наказателното съдопроизводство ще бъде по-грубо спрямо вас, отколкото ако бяхте бял", отблеляза тя с горчивина. 
"Правителството, което оглавявам, ще се ръководи не само от интересите на неголям брой привилегировани лица, но и от вашите интереси. Ние ще направим всичко, за да ви предоставим по-голям контрол над вашите собствени съдби", увери премиерът.
Британски наблюдатели отбелязват, че подобно акцентиране на правителството върху решаването на социални проблеми обикновено е характерно за лейбъристите и за политици от левоориентирани партии и движения, но не и за консерваторите, които винаги досега са поставяли на първо място подкрепата за частната инициатива. Мощният социален аспект в политическата програма на Тереза Мей според тях свидетелства за намерението на новия премиер да преодолее колосалния разкол в британското общество, предизвикан от резултата от референдума за членството в ЕС. Победа в него удържаха привържениците на Брекзита с минимално мнозинство: 52 срещу 48 на сто. 
Говорейки за Брекзита, Мей подчерта: "Ние преживяваме важен исторически момент за нашата страна. След референдума ни предстои да преминем през времена на грамадни национални промени. Аз зная,че ние като страна ще приемем това предизвикателство и ще придобием нова, важна и позитивна роля в света."