Държавата ще създава и нов координационен център

Чести акции срещу нелегални емигранти и камери на всички техни сборни места в столицата, обещават от МВР и Столична община.

По темата

„Операциите ще се провеждат периодично, за да ограничим хората, които нелегално преминават”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.  А периодът - от няколко часа, до всеки ден.

Само във вторник са задържани над 60 души. Едва 8 обаче са били без документи. Останалите просто са се събрали на едно място и са се сторили съмнителни на полицаите.

 „Ние не можем да ограничим хората, които са минали през процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме тяхното присъствие, така че да не създават проблем на гражданите”, обясни Бъчварова.

Проблемите най-често са сбивания, кражби, вандализъм. Обещанието – в София да има повече жандармерия и още видеонаблюдение.  „До края на годината ще има видеонаблюдение на улиците „Цар Симеон” и „Цар Самуил”, както и от „Света Неделя” до Централна жп гара”, обясни Красимир Димитров от Столична община.

Междувременно броят на мигрантите, влизащи в страната се увеличава.  „Има съществена разлика, най-вероятно е от самото време на годината – летния сезон”, заяви Борислав Моеров,  директор на Охранителна полиция – СДВР. Задържаните в последните акции на полицията са основно от Афганистан и Пакистан. „Не се забелязват вече толкова мигранти от Сирия”, обясни Моеров.

 „В последните дни има групи, които успяваме да задържим, динамичен е потокът, силите са разположени на границата, мобилизирани са всички”, заяви вътрешният министър. Освен с всекидневни акции, властите решиха да променят и правилата. Бежанци ще се регистрират по нов начин- с три вида регистрационни карти.

А за нелегализираните канали и каналджийство  държавата ще създава нов координационен център и ще разчитат на експерти, за да разбиват по-успешно тези канали. 

.