Той заяви, че смята да подсили американската армия

Кандидатът за поста президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви в програмната си икономическа реч в Детройт, че смята да подсили американската армия с
По темата
приходите от търговията с енергоносители.
 
В изказването си в Икономическия клуб Тръмп подчерта, че съюзниците на САЩ ще бъдат задължени да плащат „справедлива цена” за това, че САЩ ги защитават.
 
Концепцията на Тръмп противоречи на консенсуса между републиканци и демократи, че за Вашингтон е от съществено значение за подкрепя съюзниците си в целия свят и да запази глобалното си военно присъствие въпреки огромните разходи.
 
Средства за укрепване на въоръжените сили може да се осигурят чрез премахване на ограниченията за проучване и добив на енергоносители на американска територия, смята Тръмп.
 
Така ще се гарантират съвкупен вътрешен продукт и нови работни места.
Според Тръмп, търговският договор за Транстихоокеанско партньорство не отговаря на интересите на САЩ, защото ще доведе до загубата на 1 милион работни места.
 
Същевременно, Тръмп изтъкна, че изолационизмът на международната арена не е вариант за действие на САЩ, уточняват ТАСС и БГНЕС.