Умишлен ли е палежът и кой има интерес да го направи?

Пожарът в Тютюневия град в Пловдив беше потушен, но сградите, които са паметници на културата, са напълно унищожени. Заплахата се крие в това, че те могат да рухнат всеки момент. Именно поради тази причина беше решено четири улици в близост до опожарените сгради да бъдат затворени до вторник.

Основната версия на полицията е умишлен палеж. Криминалистите днес ще извършат втори оглед отвън. Те не могат да влязат в сградите, тъй като те са опасни и всеки момент могат да рухнат.

По темата

Четири тютюневи склада, които са паметници на културата, изгоряха напълно. Петият склад пожарникарите успяха да спасят. В него се помещава спортен комплекс. Огънят е засегнал само малка част от покрива му.

„Вътре има греди, които още тлеят. Няма опасност от ново подпалване. Има образувано досъдебно производство по случая”, коментира за „Здравей, България” инспектор Цвятко Дешев от Пожарната в Пловдив.

„Изгорелите сгради са три. Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак. Двата склада, които излизат със фасадите си към ул. „Иван Вазов”, са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. „Г. М. Димитров” е с непредоставен статут. Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона “Филипопол - Тримонциум - Пловдив” Преди време е имало причини една сграда да не бъде обявена за паметник на културата”, коментира Жана Джогаланова от Института за недвижимо културно наследство в Пловдив.

„Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, защото това са изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив. Още повече, че тяхната реставрация би била по-скъпа отколкото изграждането им. По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени”, коментира Петрана Бакалова от Камарата на българските архитекти.

От Община Пловдив отказаха коментар за NOVA, както и да съобщят кои са собствениците на изгорелите складове.

„В последните години в Пловдив палежите се превърнаха в начин инвеститорите да постигнат своите цели. Каквото е останало, трябва да бъде запазено, а не да се издига поредния мол. Има връзка между пожара на складовете и незаконно бутнатия тютюнев склад, намиращ се на метри от пожара  – инвеститорите като разбраха, че с бутане няма да стане, започнаха да палят. Това е престъпно, опасно е за останалите къщи и не трябва да се случва”, коментира един от жителите на града.

А снощи хората, освен цветя, поставиха и надписи по дъвретата с лозунги: „Удобните хоражи водят до затвор”, Внимание! Варварска диверсия” и „Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали!”.

„Това е състоянието на сградите, защото те са частна собственост. Министерство на културата не участва в сделките с паметници на културата. И тук закона трябва да влезе с цялата си строгост. До 30 000 лв. е санкцията за разрушаване на сградата. Би трябвало да бъдат задължени собствениците да възстановят фасадата на сградата. Министерството на културата има правомощията да поиска всичко, което е разрушено, да се възстанови”, коментира зам.-министърът на културата Бони Петрунова.

Репортер: Благой Бекриев