ГЕРБ пак отложи представянето на кандидат-президента си

Още един играч в битката за президент. От днес вече почти официално в играта влиза и Татяна Дончева. А ГЕРБ от своя страна за пореден път отложиха представянето на своя кандидат за държавен глава.

Лявото вече има втори кандидат, а трети като че ли е на път. Ген. Румен Радев е предложението на БСП, Срещу него излиза Татяна Дончева от "Движение 21". Свой кандидат ще има и АБВ, а техният лидер Георги Първанов упорито поддържа интригата дали това ще бъде самият той. 

По темата

По-голямата интрига обаче е в ГЕРБ. Управляващите днес отново отложиха обявяването на своя официален кандидат, но все пак мълвата там завъртя имената на столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и на бившия външен министър Николай Младенов. Не слиза от оборот и името на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Реформаторите още се чудят около кого да се обединят, но пък патриотичната двойка вече е ясна - това са Явор Нотев като вицепрезидент и Красимир Каракачанов - лидерът на ВМРО.  

След шумна раздяла с БСП и тих размисъл, "Движение 21" на Татяна Дончева реши - влиза в битката за държавен глава със свой кандидат.

Запитана дали тя ще бъде този кандидат, Дончева отвърна: „Сигурно да. Но тъй като аз не обичам предварителните неща, само открехвам завесата”.

Сигурното било над 90%. А за вицепрезидента, подкрепата и платформата завесата щяла да се вдигне след десетина дни.

„Както казва Симеон Сакскобургготски, когато му дойде времето”, поясни Татяна Дончева.

А времето за общи действия вляво явно е изтекло напълно.

„Ние заявихме, че не желаем да участваме в италианско семейство, в което всеки ден стават скандали за нещо”, казва още Татяна Дончева.

Един от скандалите тръгна от обвинението на БСП към Дончева, че от лични амбиции да води цялата лява дружина към "Дондуков 2" провалила преговорите за общ кандидат. Този път обаче червените избраха да са дипломатични.

„Пожелавам успех на всички кандидати”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Явно уверени в своя успех, от ГЕРБ решиха да обявят своя кандидат буквално в последния момент. в началото на октомври. А междувременно добавят нови и нови щрихи към неясния му образ.

„Да го възприемаме не като спечелилия кандидат на ГЕРБ, или като ГЕРБ спечелил изборите, а  като човека-държавник, който трябва да бъде и главнокомандващ на българската армия. Но същевременно и този медиатор, който да може да успокоява вътрешното политическо напрежение в страната”, обясни лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Въпреки мъжкия род, се оказа, че и полът на бъдещия кандидат за президент е неясен. Всичко останало било ясно, но тайна. Опонентите обаче не вярват.

„ГЕРБ отлагат отново това решение, защото очевидно нямат кандидат”, каза още Корнелия Нинова.

А кандидатът на самата БСП генерал Румен Радев утре от партийни ръце ще премине в граждански. Очаква се червеният пленум да реши той да бъде номиниран от Инициативен комитет.