Днес си спомняме за жертвите на най-смъртоносната терористична атака

15 години след 11 септември - днес си спомняме за жертвите на най-смъртоносната терористична атака в историята на Съединените щати.

Перфектната сутрин преди 15 години. Пожарникарят Стивън Силър тъкмо е приключил своята нощна смяна в елитния отряд, който е отговорен за спасяването на други пожарникари. Стивън отивал да играе голф с тримата си братя. Но никога не стигнал.

Когато чул за удара по сградите на Световния търговски център, Стивън обърнал колата си натам, но успял да стигне само до тунела Бруклин-Батъри, който бил задръстен от коли.

Той излязъл от колата, сложил е екипировката си и почнал да бяга през тунела, който е дълъг повече от три километра. Този бяг на Стивън с повече от 30 килограма екипировка е вдъхновение за фондация на неговото име, която организира маратон точно през този тунел.

Организацията е събрала над 70 милиона долара, които помагат на деца, чиито родители са загинали на 11 септември. За 15-а поредна година роднини на жертвите прочитат техните имена.

Кандидатите за Белия дом Доналд Тръмп и Хилари Клинтън също са сред присъстващите на церемонията. Президентът Барак Обама почете годишнината в Пентагона.

"Винаги ще помним близо 3-те хиляди човешки животи, които бяха отнети толкова подло. Включително 184 мъже, жени и деца, които загинаха тук. Най-малкият от тях беше едва на 3 години", заяви Обама.

Според ново проучване обаче американците изглеждат по-притеснени от нова атака сега, отколкото преди пет години.

Междувременно Хилъри Клинтън напусна по-рано от предвиденото възпоменателната церемония в Ню Йорк, тъй като се почувства зле. Според съобщение на екипа от нейни сътрудници тя получила топлинен удар и отишла в апартамента на дъщеря си Челси и вече била по-добре. Според телевизия Фокс нюз, която цитира неназован източник от силите за сигурност, Клинтън била на път да припадне преди да се качи в колата си и се наложило охраната да й помогне.

Репортер: Ясен Дараков

Редактор: