Това стана ясно от думите на премиера преди заседанието на Министерския съвет

Последен шанс за Ирина Бокова. Държавата направи крачка назад и официално обяви, че остава зад кандидатурата й за шеф на ООН, но под условие. 

По темата

"Ирина Бокова официално остава българската номинация за генерален секретар на ООН", съобщи премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет.

Той показа пред журналистите писма, с които държавата ни е поискала европейска подкрепа за кандидатурата на Бокова и обяви, че на 26 септември, когато е следващото гласуване за генерален секретар, ако Ирина Бокова не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея. На последното гласуване тя зае пето място.

През последните дни имаше спекулации дали сегашният еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде българската номинация, но в изказването на Борисов нямаше нито дума за нея. Премиерът обаче не забрави да подчертае, че Ирина Бокова беше номинирана от правителството на Пламен Орешарски.

"Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура, не съм го и допуснал", категоричен беше премиерът.  "Никой не ни се меси в решенията, никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат", заяви от своя страна външният министър Даниел Митов.

Засега Борисов е недоволен от резултатите на Бокова след четирите гласувания. "Македония и Сърбия са преди нас", оплака се премиерът и отвори скоба: "Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна - както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре". 

"Аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика?!", каза още премиерът.

На премиерския ултиматум към Бокова реагира опозицията.  От БСП поискаха парламентът да изслуша премиера по темата за кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. 

Според БСП, шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН остават, защото е най-високо класираната жена в надпреварата. Премиерът обаче е скептичен за предимството й по пол и обеща да работи заедно с министрите си до 26-ти септември за първо и второ място на Бокова.