Мълчанието бе това, което разочарова Бойко Борисов

Среща на европейските лидери във Виена по идея на австрийския канцлер -  темата беше бежанската криза. Има ли общи европейски решения и какво поиска нашата страна в лицето на премиера Бойко Борисов?

Какво би станало, ако 200-300 хиляди души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? Тогава се мобилизираме цялата нация, отиваме на границата и се пазим като при ордите на Атила навремето”, заяви Борисов. 

По темата

Мълчанието бе това, което разочарова българския премиер вчера, защото той очакваше категорични решения от Европейския съюз. Такива очаква и унгарският премиер Виктор Орбан, който е най-големият критик на бежанската вълна.

Тъй като България и Унгария са сред страните, които най-често бежанците избират, за да стигнат до Западна Европа, Борисов и Орбан са и най-заинтересовани Европа да каже категорично какво се случва с бежанците оттук нататък.

Вчерашната среща на европейските лидери във Виена беше сравнително ясна и единна. Те се разбраха, че бежанци повече няма да преминават през Балканския път. Това обаче трябва да се случи с помощта на Турция и без да се прекрачва споразумението, сключено с южната ни съседка.

Искането на Турция от своя страна е нейните граждани да пътуват без визи към Западна Европа. През октомври Европа трябва да вземе решение по отношение на този въпрос.

Междувременно Виктор Орбан поиска изграждането на огромен бежански град в Либия и премахването на военното ембарго над страната, за да може голяма част от нелегалните мигранти, които биха влезнали от Северна Африка към Европа, да останат там, а след това да бъдат разпределени по родните места. Конкретни действия засега не са решени, но европейските лидери са съгласни да говорят и по-нататък по тази тема. Най-вероятно това ще стане през октомври.