Как учат децата във Финландия?

Тези отличници почти не пишат домашни и не ги изпитват, но играят задължително. Училищата, които ще видите, не са елитни, не са специални, а съвсем обикновени общински училища. Как учат децата във Финландия?

СНИМКИ ЗАД КАДЪР ВИЖТЕ ТУК

По темата

Това е история за учители, които чупят клишета и ученици, които чупят рекорди. През последните десет години тукашните деца са на първите позиции в свута на тестовете ПИЗА. Финландия започна да прави образователен туризъм, а десетки страни вече променят училищата си по техен модел.

За начало трябва да знаете три важни неща: тук няма лоши училища, всички са общински и еднакво добри. За едно учителско място се борят по 25 души. Няма инспекторати, няма проверки, няма централизирани изпити и оценяване до 8-и клас.  

Деветгодишни деца снимат и монтират видео и без проблем могат да създадат електронна книга за таблета си. На учениците не им е забранено да ползват телефоните си в час. В час по математика се играе бинго, а задачите могат да се решават по двойки. Домашни няма, а играта в двора е задължителна три пъти на ден.  

Надежда Узунова и операторът Росен Илиев посетиха Финландия, за да разберат повече за образователната система там и защо децата от страната постигат толкова добри резултати по всички показатели.