От БСП обвиниха правителството в оставка, че продава националния интерес

Скандал от международен характер се завихри в парламентарната зала. От БСП обвиниха правителството в оставка, че продава националния интерес по темата "ООН". Те показаха грама от Министерството на външните работи, в която България се кани да кандидатства за "висок пост в ООН" и според БСП в момента това се договаря задкулисно. 

За да отговори на тези обвинения, в парламента специално дойде външният министър Даниел Митов. Той опроверга БСП и заяви, че те спекулират с неофициална кореспонденция и с предварителни разговори, но не каза дали България ще кандидатства за някакъв пост и коя персона. 

Кристалина Георгиева: Не напускам ЕК заради ООН

„Впоследствие с нейния щаб се взе решение да се размени подкрепа - България да подкрепи Полша за периода 2018-2019 г. за непостоянен член на Съвета за сигурност, а Полша да подкрепя българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Тази позиция е била подкрепяна от Бокова непрекъснато и от щаба, който работи за нея. Тази кандидатура се появява 2003 г., когато никой не е правил изчисления кога ще е българското председателство”, заяви Митов. 

Той посочи, че съвпадението на първото българско председателство на ЕС с кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност, е нещо, което трябва да приоритизираме.

Бокова: България попадна в нелепо положение при избора на шеф на ООН

„Това е публично правителствено решение на МС. Приели сме решение на МС, което е краят на един много дълъг процес. Този процес е започнал още 2014 г., когато номинирахме Бокова моментално разменихме този тип подкрепа. БСП си играят в момента, защото са в предизборна обстановка и се чудят откъде и как да четат решения и да ги интерпретират по абсурден начин”, посочи Даниел Митов.

Кандидатурата на Ирина Бокова за ръководител на ООН бе официално издигната от българското правителство в ранната пролет на 2016 г.

Според него от БСП „си играят и с името на Кристалина Георгиева”.

„Не мога да разбера откъде и по какъв начин четат изобщо някаква грама и твърдят, че е имало постъпило писмо в ООН за номинация. Такова писмо постъпило в секретариата на ООН няма. Едно е грама, а друго е да постъпи кандидатура в секретариата на ООН. Такава няма. Няма и излъчена от нашето правителство такава”, каза външният министър в оставка.

Междувременно, в пленарната зала се гласува и коледната ваканция на депутатите. Тя ще започне на 23 декември и ще продължи до 6 януари, което заедно с незаседателните дни, прави общо 19 дни зимна почивка.