Кадрите са заснети за период от 4 години

2000 терабайта астрономически снимки от телескопа "Pan-STARRS1" вече са на разположение за безплатно ползване, съобщиха от Хавайския астрономически институт.

По темата

Уникалната колекция е заснета за период от 4 години и се равнява като обем на 100 пъти количеството информация в портала "Wikipedia".

Телескопът "Pan-STARRS1" е част от астрономическия комплекс, разположен на връх Халеакала на Хавайските острови. Оборудван е с 1,4-гигапикселова камера, която фотографира небосвода на всеки 30 секунди.

В базата данни има над 3 милиарда снимки на отделни райони в космическото пространство, далечни галактики, звездни системи, комети и астероиди. Фотосите са с огромна резолюция, което дава възможности за куп детайлни проучвания, споделят от Хавайския астрономически институт.

Отварянето на най-голямата астрономическа библиотека ще позволи учени, студенти и любознателни изследватели от цял свят да правят нови открития, анализи и проучвания на Вселената, обяснява директорът на обсерваторията "Pan-STARRS" Кен Чеймбърс.