"Не искам Румъния да бъде разделена", заяви премиерът Гриндеану

Министър-председателят на Румъния Сорин Гриндеану обяви, че правителството ще отмени спорния указ за частично декриминализиране на корупцията, който предизвика най-масовите протести в страната след свалянето на комунистическия дикататор Николае Чаушеску през 1989 г., информира "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В РУМЪНИЯ

„Утре (неделя) ще проведем правителствена среща за отмяна на указа. Не искам Румъния да бъде разделена. Не може да бъде разделена на две“, съобщи премиерът Гриндеану по време на пресконференция. 

По темата

Припомняме, че през последните няколко дни хиляди румънци протестираха по улиците на румънската столица Букурещ. Повод за недоволството е приемането на решение, с което се освобождава от наказателна отговорност злоупотребата с власт, ако щетите са за по-малко от 44 000 евро. Заради промените в закона за борба срещу корупцията, Брюксел заплаши да спре европейските фондове за Румъния. В Европейския парламент  пък имаше извънреден дебат по темата.

В деня на днешния протест, се срещнахме и с министъра, който напусна поста си във властта заради малката си дъщеря. Флорин Жиану подаде оставка след публикуването на спорния закон.

„Това е съвсем логично. Дъщеря ми е на 5 години. При всяко решение, което взимаме, трябва да мислим за нашите синове и дъщери. Все пак пишем историята за тях и трябва да се опитваме винаги да сме от страната на истината”, обяснява министърът на икономиката в оставка Флорин Джиану.

Разбрал, че трябва да напусне властта, когато бизнес организации започнали да отменят срещите си с него. Затова на прага на изборите у нас, даде и рецептата за добро управление: „Политиците ви трябва да слушат хората и гласа на народа. Ако дори и само един човек в България, е нещастен, те трябва да се вслушат в него и да вземат мерки”.

Въпреки разочарованието, не съжалява, че е приел министерския пост. Не съжалява и че се е задържал на него само 28 дни. Засега Флорин Жиану е първият министър, който се е отказал от властта в това правителство.