Това стана по време на посещение на германския външен министър в Рим

Италия, Гърция и Франция се нуждаят от повече помощ по проблема с миграцията. Това заяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който е в Рим за разговори с италианския си колега Анджелино Алфано, предаде БТА.

По темата

„Не може да има европейска политика, която да е в ущърб на друга държава", подчерта пред репортери Габриел. Той добави, че Италия, Франция и Гърция се нуждаят от повече съдействие за решаване на проблемите с безработицата, но и в областта на миграцията.

Италия настоява другите страни в Европейския съюз да приемат хиляди кандидати за убежище, спасени с нейно участие в Средиземно море, и да се придържат към приетия от ЕС план по въпроса. Прилагането на схемата обаче боксува, тъй като северноевропейските страни като цяло отказват да приемат тези хора.

Нараства безпокойството, че популистките партии в Европа, включително в Италия, ще печелят все повече влияние, ако проблемът с миграцията не бъде овладян и не се насърчава икономическият растеж, отбелязва АП.

По-рано днес германският външен министър се срещна във Виена с австрийския си колега Себастиан Курц. Той призова в Северна Африка да се създадат големи бежански центрове за задържане на мигрантите - идея, която Зигмар Габриел отхвърли като нереалистична.

Германският и австрийският външен министър изразиха задоволство от добросъседските отношения между страните им и се присъединиха към призивите за съкращаване на бюрокрацията в ЕС и фокусиране върху ценностите на съюза.

На съвместна пресконференция Габриел и Курц бяха единодушни, че трябва да се потърси нова формула за намаляване на детските надбавки, изплащани от Германия и Австрия на работници от страни в ЕС с по-ниски заплати, решили да оставят децата си в родината.

„Не искаме да плащаме семейни надбавки от стотици милиони евро годишно за деца на чужденци, които дори не живеят в Австрия. Не е справедливо да плащаме тази суми в същия размер като у нас, при положение че цената на живота в тези страни е значително по-ниска", каза Курц.