Ще има ли родно производство и какви ще са цените?

50 лева за килограм череши. Цената е от софийски пазар, а плодовете са вносни. За  българските череши още е рано, но в Кюстендилско реколтата вече е съсипана.  

Снимката на череши за 50 лева килограма от пазар в София шокира хората. Касетката с черешите бързо беше скрита от екипа на NOVA.

Оказва се, че е внос, тъй като ранната българска череша ще стане готова в средата на май. На пазарите в Югозападна България вносни череши няма, защото няма кой да си ги купи.

Но с българското има проблеми. Най-вече в Кюстендилско.

„Щетите са на 100% череши няма да има при мен въобще”, заявява производителят Любомир.

Въпреки това земеделците са категорични, че цената от 50 лева за кило череши  е нереална и успокояват с друга прогноза.

„Цената в магазина, на българската череша и за София специално отива някъде в порядъка от 2.50 до 5 лева. Там се колебаят нещата, в зависимост по кое време, какъв сорт е излязъл, от кой район на България е докаран. Горе-долу около 5 лева”, обяснява Ивайло Борисов.

Очаква се първите череши, родно производство, да излязат на пазара до края на май. Обикновено те са от района на Петрич. Цената им може да стигне и до 10 лева за килограм. 

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

 

Редактор: Ина Григорова