Той затвърди блестящата си победа с парламентарните избори

След като превзе Елисейския дворец, Еманюел Макрон е на път да сложи ръка и върху Националното събрание само година, след като лансира своето центристко и проевропейско политическо движение.

По темата

На първия тур на парламентарните избори в неделя около една трета от гласувалите (32-33 на сто според оценките) решиха да дадат смазващо мнозинство на новия президент, който според прогнозите ще може да разчита на подкрепата на 400 до 455 от общо 577 депутати.

Това е истински подарък за новия президент, либерален както по отношение на икономиката, така и на обществените въпроси. Той има намерение бързо да се заеме със законодателни промени, като започне с деликатна промяна на Кодекса на труда.

"Милиони от вас потвърдиха привързаността си към проекта за обновление и за обединение на президента на републиката", подчерта премиерът Едуар Филип. Самият той произлиза от дясната партия Републиканците, като по този начин въплъщава, освен всичко, динамиката на промяна на политическото реструктуриране, обхванало Франция.

Жан-Пол Делвоа, председател на комисията, изготвяща изборните листи на партията на Макрон "Република напред", който също беше от дясната част на политическия спектър, подчерта предизвикателствата пред бъдещото мнозинство.

"Този резултат ни кара да се отнасяме с голямо смирение към разривите във френското общество" и да "осъзнаем невероятната отговорност, с която ни натоварват нашите съграждани, желаещи да започнем заедно с тях необходимите за страната реформи", подчерта той.

От създаването на своята партия през април 2016 г., докато все още беше министър на икономиката в правителството на президента Франсоа Оланд, Макрон се зае да руши традиционния политически пейзаж, обещавайки "обновяване на нравите", както и на лицата.

Паралелно с впечатляващия начин, по който превзе Елисейския дворец, бившият инвестиционен банкер, станал най-младия държавен глава в историята на Франция, съчета своята либерално-социална програма с политики от всички части на политическия спектър и заложи основата, за да изгради мнозинството си, което също ще е много разнородно.

Френският държавен глава създаде своето движение като стартъп компания. Изборът на кандидати е "почти индустриален процес", който позволи да се обработят документите на 19 000 кандидати, филтрирани за "600 часа предварителна селекция", след което "проучвани в продължение на 180 часа от самата комисия", заяви Делвоа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.