Според прогнозите партията на Макрон може да спечели до 80% от местата в Националното събрание

Важен избор във Франция. Над 47 милиона гласоподаватели определят състава на следващия парламент. Очаква се исторически резултат след днешния втори тур и тотален триумф на Еманюел Макрон. 

По темата

Прогнозите са на социолозите два часа преди края на изборния ден. Между 400 и 470 депутати ще вкара движението на новия президент. То беше създадено едва преди година и подобен резултат е без прецедент в следвоенната история на Франция.

Републиканците и социалистите общо ще съберат малко над 100 депутати, като особено драматичен е спадът при левите.

Широка усмивка на лицето на Еманюел Макрон и селфи с фенове пред избирателната секция. Ако прогнозите се сбъднат, доброто му настроение ще се запази и след 21.00 часа българско време.

За досегашните управляващи изборите са истинска катастрофа. След пет години на власт депутатите-социалисти ще намалеят 10 пъти - от близо 300 до около 30.

Недоволни са и националистите на Марин Льо Пен. Поради мажоритарната система, въпреки че взимат над 13% от вота, те вероятно ще вкарат само няколко народни представители. От утре анализаторите са единодушни - революцията, която обещава на Макрон, може да започне.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.