Въвеждат вечерен час в наводнения град Хюстън

Жителите на щата Тексас продължават да се борят с последиците от бурята „Харви” и незапомнените наводнения. Стихията донесе рекордни валежи от 132 см, като големи части на Тексас са под вода. Властите са потвърдили смъртта на 15 души, но според американски медии броят им е два пъти по-голям.

Ураганът "Харви" вилнее, взима още жертви (ВИДЕО)

Валежите вече счупиха рекорда по количество за континенталната част на Съединените щати, а няма изгледи да спрат в следващите 24 часа. Стихията продължава да взима жертви, включително и от силите на реда.

Извънредно положение в Луизиана заради урагана "Харви" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди жители на най-засегнатите райони са настанени в убежища. Опразнените жилища накараха местните власти да въведат строги ограничение в Хюстън.

„Опасно е да сте навън късно през нощта. Затова реших да бъде въведен вечерен час. Откровено казано, никой не трябва да бъде навън късно вечер. Много жители на града не са по домовете си и не искам да се тревожат, че някой ще проникне там, за да ги ограби”, каза кметът на Хюстън Силвестър Търнър.

ЗАРАДИ БУРЯТА В ТЕКСАС: Над 30 000 души - във временни подслони (ВИДЕО+СНИМКИ)

Възстановяването от бурята „Харви” ще бъде скъпа и трудна задача, заяви американският президент. Придружен от съпругата си Мелания, Доналд Тръмп посети кризисния център в град Остин, щата Тексас.

„Вероятно никога не е имало нещо толкова скъпо в историята на страната ни. Никога не е имало нещо толкова историческо по отношение на щетите и на жестокостта, на каквито сме свидетели с „Харви”, каза Тръмп.

Наводненията станаха причина за появата на още една опасност по наводнените улици – алигатори. В парк недалеч от Хюстън се отглеждат 350 от тези земноводни и само огради им пречеха досега да излязат на свобода. Сега оградите са напълно под водата.

Объркани алигатори по улиците на Тексас заради урагана (СНИМКИ)

Харви бавно се движи на североизток и до края на деня се очаква да връхлети югозападните райони от щата Луизиана. Само преди ден там отбелязаха 12 години от опустошителния ураган „Катрина”.

Два алигатора се появиха в двор на къща в Тексас (ВИДЕО)

От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани вследствие на урагана "Харви". Българското дипломатическо представителство е провело телефонни разговори с местните центрове за операции при извънредни ситуации, както и с представители на българската общност в засегнатите райони. До момента не е постъпвала информация и за български граждани, нуждаещи се от помощ.

Посолството на България във Вашингтон е в контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството във Вашингтон:

+1 202 387 0174
+1 202 387 5770
+1 202 483 1386
+1 202 299 0273

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.