Каква е причината?

Шеф-готвач от Южна Франция, който е носител на престижните три звезди „Мишлен“, заяви, че иска да се откаже от тях, тъй като напрежението по ежедневното приготвяне на съвършени ястия е прекалено голямо.

Ресторант „Льо Суке“ на Себастиен Брас се присъединява към елитния списък със заведения с три звезди „Мишлен“ през 1999 г. В момента такива са едва 27 заведения в целия свят.

Кой е най-романтичният жест за жените?

В сряда 46-годишният шеф-готвач обяви, че иска името му да отпадне от изданието за 2018 г. на кулинарния гид на „Мишлен“, което по думите му ще му позволи „да обърне нова глава“ в работата си. Брас посочва, че макар постигането на трите звезди да му е донесло голямо задоволство, поддържането на високото ниво на очаквания го е поставило под огромно напрежение.

Брас разказва, че проверки на заведението му се правят два-три пъти годишно и човек никога не знае кое от 500-те блюда, приготвяни в кухнята всеки ден, може да бъде инспектирано.

Сервират ли ни развалена и застояла храна в курортите? (ВИДЕО)

„Може би ще бъда не толкова известен, но ще се примиря с това“, каза той, допълвайки, че ще продължи да готви, но без напрежението дали някое от творенията му ще бъде оценено от инспекторите на „Мишлен“.

Брас не е първият шеф-готвач, който се отказва от звездите „Мишлен“. Редица френски ресторанти се отказват от отличията си. През 2005 г. покойният парижки ресторантьор Алан Сандеран – един от основателите на движението Nouvelle Cuisine, предизвика шок в бранша, отказвайки се от звездите си. Според него клиентите са били отблъсквани от излишния лукс на подобни ресторанти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.