Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с италианския си колега Паоло Джентилони в Рим

България търси италианска подкрепа за присъединяване към Еврозоната и Шенген и ще я получи. Двете страни договориха взаимна подкрепа в следващите преразпределения на европейски агенции и най вече да не губим кохезионни средства след Brexit.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Посещението на премиера Борисов в Рим започна с фалшиво изпълнение на българския химн и продължи с 30-минутна среща на четири очи само между двамата премиери по наболелите за Европа и за двете страни въпроси.  

„Ние се нуждаем от общи политики по въпроса за миграцията. Считаме, че е важен този път, който България извървява за влизане в шенгенското пространство и смятаме, че е важно да има общо споразумение по миграционните политики”, заяви след срещата италианския премиер Паоло Джентилони.

България и Италия са на обща позиция контролните пунктове за миграция да са извън нашите граници. 

Борисов оцени италианския модел за спиране на мигрантите още в Либия като много ефикасен, но разкритикува европейската дипломация, оглавявана от италианката Федерика Могерини.

„Последните дни виждате президентът Тръмп и президентът Путин се срешат и решават как ще се развиват събитията в Сирия. Вчера в Сочи президентът Путин с президента Ердоган решават бъдещето на Сирия. Къде са европейските политици?!”, попита Борисов. „Всъщност ние поемаме само пасивите от всичко това. Да, може би не е модерно или прекалено смело от моя страна, но не можем ние само да понасям кризите, които ние не създаваме”.

А след критиките премиерът утеши италианския си колега заради отпадането на националите по футбол от Мондиала.

„Не на последно място, днес за футбол не се говори в Италия и в България, но с колегата ще сме домакини догодина на Световното първенство по волейбол, България и Италия са домакини, така че ще имаме, надявам се, много поводи за радости и в областта на спорта”, заяви Борисов.

Италианският премиер получи лична покана за първия волейболен мач в България. Двете страни се договориха в центровете на съответните столици да се открият културни институти.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.