Засега православните църкви в Русия, Сърбия и Гърция изразяват против

Светият синод решава дали българската църква да стане майка на македонската. Докато членовете на висшия клир обсъждат въпроса, пред сградата на Синода сутринта се проведе митинг в подкрепа на сближаването на двете църкви. 

Призивът на хората, които се събраха пред сградата, е Българската църква да признае Македонската православна църква като независима и да стане нейна "църква майка".

Православните църкви в Русия, Сърбия и Гърция обаче са против. Заседанието на митрополитите и патриарх Неофит започна в 9.00 часа тази сутрин и се очаква да приключи в 13 часа. 

Общественици поискаха Светият синод да признае македонската църква

Преди заседанието патриарх Неофит коментира, че българската църква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония". 

„Те са наше паство и ние трябва да се грижим за него. А в духа на историческата традиция, най-добре е Българската православна църква да бъде църквата-майка. Би трябвало да преодолеем тази изолация чрез инициатива. Най-логично е да я поеме Българската православна църква. Ние не оставяме братята си, особено когато е протегната с обич ръка за помощ към нас, редно е да я приемем”, коментира д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

България и Македония няма да се месят в църковните дела на двете държави

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.