Оказва се, че за едни има помощи, а за други – не съвсем

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през Социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения чрез БЧК. Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. 

По темата

Екип на NOVA тръгна по пътя на документите и правилата за харченето на парите. Оказва се, че някои хора са получили помощи, а други - не съвсем. Разследването на Генка Шикерова показва още двойно финансиране за един и същи ремонт, а на пострадалите не са раздадени копия от договорите за помощи.

„Не трябва да има и капка съмнение за принципното изразходване на тези средства. Ако има щета, която не е обхваната, имаме финансова възможност. Няма съвършени решения, готови сме да коригираме грешките си. Целта ни е да не правим разхищения със събраните средства”, заяви в „Здравей, България” кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова от своя страна коментира, че контролът от страна на ведомството е по отношение на отчетните документи, които трябва да постъпят при тях по образец.

„Реалният контрол е на място. Инженери и архитекти постоянно посещават Хитрино”, обясни Росица Димитрова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.