Това стана след одобрението на закон за т.нар. „биозавещание”

Италианският Сенат одобри закон за т.нар. „биозавещание”, който позволява на пациента да се откаже от безполезно лечение в случай на смъртоносно заболяване. 

Новият закон предвижда пациентът да получава право сам да реши докъде може да продължи лечението му. Това е свързано с подписването на документ, в който болният дава съгласие или отказва подробно описана от лекарите терапия, включително и когато повече не е в състояние да изрази лично мнение. 

В БИТКА ЗА ЖИВОТ: Ще останат ли тежко болни без модерно лечение?

Този документ може да бъде използван от пациента във всеки момент, включително и след устно искане в присъствието на двама свидетели. 

Новинарският канал „РАИ нюз 24” отбелязва, че новото в закона е това, че използването на апаратура за поддържане на живота се определя като „медицинско лечение”. 

Законът указва на лекарите да използват обезболяващи препарати, за да не допускат физическо страдание на пациента и снема от тях отговорността, ако болният сам се откаже от лечение, което е безрезултатно. 

САМО ЗА ДЕН: Хиляди българи събраха парите за лечението на малката Велина

Противниците на закона, много от които са от партията на Силвио Берлускони „Форца, Италия”, изтъкват, че в текстовете му има „скрита евтаназия”. Законопроектът обаче беше подкрепен от управляващата Демократическа партия и от опозиционната партия „Движение „5 звезди”. 

Дебатите по законопроекта бяха провокирани от нашумелия случай на Фабиано Антониани, известен на Апенините като диджей Фабо, който остана инвалид след катастрофа през 2014 и се принуди да отиде в клиника в Швейцария, където евтаназията е разрешена. 

Половината от хората по света не получават основни здравни услуги

През последните години в Италия имаше няколко случаи, когато роднини се опитваха по съдебен ред да изключат животоподдържащите системи на свои безнадеждно болни близки. Най-нашумял стана случаят с 21-годишната Елуана Енгларо, която прекара 17 години във вегетативна кома след катастрофа. 

Накрая баща й успя да постигне изключване на апаратите, които поддържаха живота й, макар че правителството на Берлускони възпрепятстваше изпълнението на съдебното решение. 

Папа Франциск е против злоупотребата с медицинските технологии и призова те да се съизмерват с възможностите на човешкия организъм. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.