Сеул оцени положително тази инициатива на Пхенян

Северна Корея отвори отново горещата телефонна линия с Южна Корея. По-рано, севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност да започне преговори за участието на националния отбор в предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Означава ли това начало на затопляне в отношенията между Севера и Юга?

Решението на Северна Корея да отвори граничната телефонна линия идва ден след като Сеул предложи да се проведат разговори на високо ниво между двете Кореи.

„Правителството приветства положителния отговор на Северна Корея след нашето предложение за нормализиране на граничната гореща линия. Ще обсъдим по нея на работно ниво със Северна Корея въпроси от двустранните отношения”, заяви говорителят на министерството на националното обединение Бак Те-Хюн.

Южна Корея иска преговори на високо ниво с КНДР

Южнокорейското предложение дойде след неочакваното новогодишно обръщение на Ким Чен-ун. Севернокорейският лидер заяви, че е отворен за разговори с Южна Корея и обмисля да изпрати делегация за Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан.

„Лидерът на Северна Корея изрази желание страната му да участва в Зимните олимпийски игри без да поставя условия. Това е възможност ситуацията на Корейския п-ов да се промени от напрежение към диалог”, заяви анализаторът Янг Му-Чън.

Горещата телефонна линия между Северна и Южна Корея е разположена в граничното селище Панминджон, в строго охраняваната демилитаризирана зона. Този канал за комуникация между двете Кореи беше прекъснат през 2016 г. А преговори на високо равнище не са водени от края на 2015 г.

Часове преди да бъде отворена горещата линия, Доналд Тръмп се подигра със севернокорейския си колега Ким Чен-ун, като заяви, че има по-голям и по-мощен ядрен бутон от неговия. В телевизионно обръщение в първия ден от годината Ким Чен-ун заяви, че Съединени щати са в обсега на ядрените му оръжия и на бюро му има постоянно ядрен бутон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.