Водолази от ВМС оглеждат морското дъно

На Първа Буна по традиция се провежда великия богоявленски водосвет във Варна. Заради лошото време миналата година за кръста скочиха едва 34-ма души. Тази година времето ще е хубаво и се очаква утре тук да се съберат много повече хора. Кой и как се грижи за тяхната сигурност, разказват Искра Урумова и оператора Юлиян Неделчев от NOVA.

Военни водолази оглеждат морското дъно във Варна (ВИДЕО)

Безопасността в морето по време на богоявленския ритуал е грижа на водолазите от Военноморските сили. Часове преди Йордановден те правят оглед и разчистване на морското дъно. 

Магия в нощта срещу Богоявление: Водата, която сбъдва желания

Капитан-лейтенант Деян Денев каза, че много често по дъното излизат неспецифични опасни предмети, които следва да бъдат отстранени, за да не се нарани някои от участниците. Обрушени скални късове, бетон от хидротехническите съоръжения, стърчащи арамтури и друга метална скраб. Той добави, че средната дълбочина е от 3 до 6 метра.

Леденото хоро в Калофер тръгва към ЮНЕСКО

Опасни могат да са наносите, образувани зарази метеорологичните условия. На по-малките плитчини пък има много останки от счупени стъклени бутлики. 

Етнолози от ЮНЕСКО пристигат в Калофер за леденото хоро

Капитан-лейтенант Денев съветва тези, които ще скачат за кръста да внимават за човека до тях. В комбинация с инстинкта за самосъхранение това би свело рисковете до минимум. В деня на ритуала на място ще има шестима водолази, които ще следят за сигурността на скачащите.

  За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.