По случая вече е образувана проверка, Районната прокуратура се е самосезирала

"Господари на ефира" излъчиха нови шокиращи кадри с физически и психически тормоз над деца, лишени от родителска грижа. 

Запис разкрива грубо отношения към деца в детска градина в Плевен

Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован.

На кадрите се вижда как изпълняващата длъжността управител на центъра Людмила Петрова бие, скубе и нарича "смрад" едно от децата.

Пред екип на "Господари на ефира" тя призна, че съжалява за случилото се, но подчерта, че това е единичен случай. "Извинявам се за реакцията, реагирала съм доста емоционално, не се държим така с децата, държим се по много по-добър начин", заяви тя. 

Готвачки в детска градина откраднаха храна от закуската на децата

Специална комисия вече разследва случая, а Районната прокуратура в Бяла Слатина се е самосезирала. 

Пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица наказанието е до 3 години лишаване от свобода.  

"Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях”, коментира тя. 

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд”, заяви Румяна Арнаудова.

Кметът на Oбщина Борован Десислава Тодорова обясни, че след излъчените кадри на жестокост Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра.  

„Възпитателката ще си понесе съответните дисциплинарни мерки, след като ми бъде предоставен доклад на регионалната дирекция за социално подпомагане, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. На този етап имам само предоставен доклад от служителите, които са в Община Борован”, подчерта кметът.

А агресия имало и преди. От възпитател към дете. Доказала го проверката, извършена, след като видеото с насилието излезе наяве.

„Децата казаха за доста случаи, но са установени още два от две госпожи”, заяви Андриан Георгиев – главен инспектор в ДАЗД.

 Имало и агресия от дете към възпитател

 „Персоналът ми се оплака, че децата им посягат на тях”, заяви Мария Търнавска от социално подпомагане – Враца.

 Людмила Петрова все още се води на работа по документи. Тази сутрин обаче не отиде на работното си място. Потърсихме я и  по телефона – не отговори. Отидохме и до дома й. Беше заключен.

 „Към днешна дата е отстранена от длъжност управител. Но продължава да се грижи за децата. Такава е нормативната уредба”, заяви  Десислава Тодорова, кмет на община Борован.

 Заради форсмажорните обстоятелства обаче обещават, че мерки ще бъдат взети по-скоро.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.