Ердоган предупреди енергийните компании да не "пресичат чертата" в Средиземно море

Италиански сондажен кораб, който беше блокиран от турски бойни кораби и не му беше позволено да извърши сондажи за наличието на газови залежи край Кипър, се отправи към Мароко, съобщава БГНЕС.

Напрежение между Гърция и Турция след сблъсък на два кораба

Корабът Saipem 120000, работещ за италианския енергиен гигант Eni, вдигна котва от пристанище Лимасол, след като в петък беше принуден да прекрати мисията си поради продължила две седмици блокада от турския боен флот. Анкара твърдо се противопостави на опитите на населената от гърци Република Кипър да използва ресурси във водите на разединения остров, настоявайки, че защитава правата на общността на кипърските турци.

Туск: Турция да се въздържа от заплахи към членки на ЕС

Сайтът на морския трафик, който отчита движението на корабите по света, изчислява, че корабът трябва да пристигне край бреговете на Мароко до 9 март. Говорител на Eni повтори изявление на шефа на фирмата, че сондажният кораб "ще се отправи към Мароко и ще се върне в Кипър, когато условията позволяват".

17 високопоставени турци избягаха с лодка от страната си

Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лакотрипис заяви в понеделник, че отлагането на тестовото сондиране е "неуспех", но правителството ще продължи с търсенето на енергийни източници, както бе планирано. Последният скок в напрежението заради енергийните ресурси усложни усилията за повторно започване на разговори, целящи да доведат до обединяването на Кипър, след като преговорите се провалиха миналата година.

Турският премиер към САЩ: Време е да се вразумите

Кипър е разделен от 1974 г. насам, когато турските войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на организиран от хунтата гръцки военен преврат. Членът на ЕС Кипър твърди, че неизползваното енергийно богатство на острова принадлежи на държавата и че богатството ще бъде споделено с кипърската турска общност, след като островът се обедини отново.

Ескалация на напрежение между Турция и Кипър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди чуждестранните енергийни компании да не "пресичат чертата" в Средиземно море, след като турският флот блокира италианския кораб на 9 февруари. Кипър очаква повече проучвателни сондажи през втората половина на 2018 г. от американския гигант ExxonMobil и неговия партньор Qatar Petroleum. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.