Изказването му дойде по време на протест срещу смяната на името на бившата югославска република

С патриотични и народни песни, шествие в защита на името „Македония“ тръгна към сградата на македонския парламент, въпреки студа, съобщи "Фокус". Начело е владиката Агатангел, който във вторник сутринта е заявил пред македонската държавна агенция „Макфакс“, че ще участва на протеста, но няма да го води. Демонстрантите викат „Македония, Македония“, „Заев предател“ и други.

Юнкер: Македония до няколко месеца може да получи покана за преговори

Веят се македонски знамена, а могат да се забележат и флагове на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Участниците носят транспаранти „Македонски език за всички у дома и по света“. Шествието, което се движи от сградата на Европейския информационен център към македонския парламент, е съпровождано от полицейски кордон. Пред него се движи автомобил с високоговорители, окичен с македонски знамена. 

Заев: Предложенията за името са Северна, Горна, Вардарска и Скопие

„Смениха името на Воден, сложиха гръцко име, на Лерин, на Костур, на Солун, а сега искат да сменят името на цялата наша македонска държава или да сложат приставка. Ние, македонците, изпълнени с голяма любов, с голямо търпение, с голямо милосърдие, братолюбие и човеколюбие казваме на всички: Не, Македония е нашата земя, нашата родина, нашата душа. Името на държавата е името на македонската църква, душата на македонския народ“, заяви владиката Агатангел на протестът пред македонския парламент против промяна на името на страната във вторник вечерта, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.

Демонтират надписа с името на летището в Скопие (ВИДЕО)

„Болката на нас, македонците, е голяма и продължава. Нашата искана земя македонска е разпарчетосана на три части – беломорска, пиринска и вардарска. Да благодарим на Господ, че ни даде тази вардарска част и ни я даде, за да можем да се издигнем духовно като македонски народ и да зачитаме спомените на нашите прадеди, които лежат в нашата македонска земя. Всяка педя от македонската земя и в Пирин, и в Егея, е напоена с македонска кръв. Когато бутнеш всеки камък, ще чуеш плачът му за проляната кръв на нашите дядовци и прадядовци и нашите братя и сестри“, заяви владиката Агатангел. Той е категоричен, че македонците са свети народ.

Президентът и двама митрополити в един от най-почитаните манастири в Македония

„Нашата македонска земя е записана в Библията и сега някои искат да ни изтрият, а защо искат? Никой от тези народи, които искат да ни изтрият, го няма в Библията. Да бъдем достойни, да си запазим името, нашия македонски език, идентичност, взаимният напредък на нашата света македонска земя и да запазим името на нашата света македонска църква“, заръча владиката. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.