От прокуратурата прекратиха разследването през януари 2018 г. със становище, че трагедията се дължи на "природен феномен"

Съдът върна на прокуратурата спряното дело за трагедията в "Аспарухово", отнела живота на 13 души преди 4 години. Според магистратите е необходимо доразследване.

От държавното обвинение прекратиха разследването през януари тази година със становище, че трагедията се дължи на „природен феномен”.

Съдът върна на прокуратурата делото за наводнението в „Аспарухово”

Според съда обаче прокурорите, работили по случая, просто са обобщили заключенията на вещите лица, а това било нарушение и ограничавало правата на страните в процеса.

„Ние очакваме само справедливост. Каквото реши прокуратурата, това ще бъде. Ние от години живеем тук, имало е много по-големи вълни и се чудя как тогава не е станала подобна трагедия”, заяви един от потърпевшите, пострадали от наводнението в „Аспарухово”. Той и сестра му получават по 10 000 лв. обезщетение за причинените загуби. Оплаква се обаче, че сега никой не им обръща внимание. И обвинява за трагедията местната управа, която по думите му знаела, че в района се извършва незаконна сеч, но не предприела никакви мерки. Много от хората заведоха граждански искове

Близки на жертвите от „Аспарухово” искат 5 млн. лева обезщетения

„Варненският окръжен съд счита, че наблюдаващият прокурор е обобщил заключенията на вещите лица, поради което върна случая за доразглеждане. Поръчани са и геоложки експертизи. Оказва се, че валежът не е бил толкова обилен. Има натрупване на множество фактори – има бездействие на институциите, не са почиствани деретата, няма съответните хидро-технически съобъжения за отводняване”, обясни Михаил Томов, адвокат на 19 от наследниците на загиналите при потопа през 2014 г.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.