"Тежестта на неговата дума е доста значителна", заяви южнокорейският външен министър

 Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поел ангажимент относно евентуална денуклеаризация Корейския полуостров на фона на подготовка за срещата си с американския президент Доналд Тръмп, това заяви външният министър на Южна Корея Кан Кюн-ха, пише Washington Examiner, цитиран от "Фокус".

Белият дом: Сеул ще посредничи за среща между Тръмп и Ким Чен-ун

Първият дипломат на Сеул е на посещение във Вашингтон, където ще се срещне с официални лица от САЩ, сред които временно изпълняващия длъжността на държавен секретар Джон Съливан и председателя на републиканското мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса Пол Раян.

Условието на Тръмп за среща с Ким Чен-ун е да няма ракетни и ядрени изпитания дотогава

В интервю за местна телевизия, Кан Кюн-ха заяви, че лидерът на пхенянския режим е „дал думата си“, като според министъра, „тежестта на неговата дума е доста значителна, имайки предвид, че това е първият път, в който тези думи са дошли от самия върховен лидер“.

Северна Корея мълчи за срещата на Ким Чен-ун с Тръмп

Южнокорейският дипломат подчерта, че това такова обещание не е давано досега. Американското издание припомня, че по-рано през март Доналд Тръмп се съгласи да се срещне с лидера на Северна Корея, като това ще е първият път, в който президент на САЩ провежда директни разговори с водача на режима в Пхенян.

ООН е насърчена от планираната среща между Тръмп и Ким Чен-ун

А междувременно, коментира вестникът, севернокорейски дипломат, занимаващ се с американските въпроси, кацна във Финландия в неделя, където ще проведе преговори с лица от Южна Корея. Това се случва ден след като външният министър на Северна Корея завърши своето посещение в Швеция. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.