Целта му била да покаже екощетите, причинени на планетата

Известен американски адвокат и активист за правата на хомосексуалните е починал, след като се е захванал в парк в Ню Йорк, за да протестира срещу щетите, причинени на планетата, предаде БГНЕС.

60-годишният Дейвид Бъкъл беше обявен за мъртъв, след като той се самозапали в парка "Проспект" в Бруклин в събота, съобщи "Ню Йорк Таймс".

В самоубийствена нота, изпратена до вестника и няколко други медии, Бъкъл пише, че е използвал изкопаемо гориво, за да символизира какво се случва на планетата.

"Замърсяването ожулва нашата планета, излъчвайки населението чрез въздух, почва, вода и време", се казва в доклада.

"Повечето хора на планетата вдъхват въздух, който е нездравословен от изкопаеми горива и в резултат на това много от тях умират от ранните смъртни случаи - ранната ми смърт от изкопаеми горива отразява това, което правим за себе си".

Мъж се самозапали по погрешка в банка, рани десетки (ВИДЕО)

Бъкел отдавна се е борил за правата на хомосексуалните чрез съдилищата и е бил директор на брачния проект в "Lambda Legal", който бе начело на битката за гей бракове в САЩ.

"Новината за смъртта на Дейвид е сърцераздирателна. Това е огромна загуба за нашето семейство "Lambda Legal", но и за цялото движение за социална справедливост", каза в изявление Камила Тейлър, директор на конституционните спорове на групата.

"Дейвид беше блестящ правен визионер. Дейвид помогна да се създаде фокусът на Lambda Legal върху младежите от ЛГБТ", каза тя.

В "Ню Йорк Таймс" цитираха приятелите на Букел, като казали, че той е участвал в екологични каузи след напускането на Lambda Legal.

Неговата предсмъртна бележка изразява надеждата, че смъртта му ще послужи като призив за действие.