Германският президент подчерта, че не трябва да се "демонизира" цяла нация

Засилващото се „отчуждаване“ между Русия и Запада е тревожно, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и подчерта необходимостта от диалог, съобщава БГНЕС.

ЕС и НАТО са готови за нови действия срещу Сирия

Пред „Билд ам Зонтаг“ Щайнмайер каза, че отравянето миналия месец на бившия руски шпионин във Великобритяния, за което Лондон и съюзниците му обвиниха Русия, е било „много сериозен инцидент“.

„Но ние трябва да бъдем поне толкова обезпокоени от галопиращото отчуждение между Русия и Запада, чиито последици далеч надхвърлят този случай", каза бившият външен министър.

Франция, САЩ и Великобритания със своя проекторезолюция за Сирия

Москва категорично отрича участие в отравянето с нервно-палатичино вещество бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, което предизвика вълна от дипломатически експулсирания между Русия и западните страни. Спор за намесата на Запада в Сирия драстично е допринесъл за напрежението през последните дни.

Разрушенията край Дамаск след въздушните удари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки руските предупреждения, САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари, за да накажат режима на президента Башар Асад, близък съюзник на Москва, за предполагаема смъртоносна химическа атака срещу град Дума. Русия в събота не успя да спечели подкрепата на ООН за резолюция, която би осъдила "агресията" срещу Сирия, подчертавайки изолацията на Москва на международната сцена.

САЩ са готови за нови удари срещу Сирия

Щайнмайер заяви, че макар да е правилно да се покаже на Русия, че действията й имат последици, както показват санкциите, наложени заради анексирането на Крим и конфликта в Украйна, "не можем да изоставим прекия диалог". Той също така предупреди срещу демонизирането на цяла нация.

"Независимо от Путин, не можем да обявим цялата Русия, страната и нейния народ за наш враг", каза той, като предупреди, че "залогът е твърде голям".

Остра политическа дискусия в Германия след ударите в Сирия

За Сирия Щайнмайер заяви, че няма да има подобрение на място, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин не се ангажират конструктивно помежду си, за да се опитат да договорят решение.

"Разбира се, че не можете да го направите без регионалните съседи, в края на краищата, но всичко започва със САЩ и Русия", цитира вестникът думите му.

"Путин и Тръмп дължат на света да предприемат първата стъпка."

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.