От следващата учебна година се въвежда принципът на уседналост

Започва приемът за първи клас в училищата в София. От следващата учебна година се въвежда принципът на уседналост.

Родители настояват да се отложат новите критерии за прием в първи клас

Новите критерии за приема на първокласниците напрегнаха родителите. Вече втора година не се налага да се редят на опашки, но рискът да не успеят да запишат детето си в желаното училище остава.

Родители недоволстват заради новите правила за прием в първи клас

За първи път ще се гледа адресната регистрация на детето, а не на родителите. Освен това ще се брои още от колко години детето живее близо до училището, за което кандидатства.

Държавата въвежда четири групи по уседналост. За деца кореняци, расли повече от 3 години в района на училището; за деца номади - от по-отдавна и от по-скоро; и за деца извън района.

В 133-то училище местата са два пъти повече от регистрираните в района първокласници. Там обаче учат деца от други райони, чиито братя и сестри попадат в четвърта група по новите критерии.

В отговор на притесненията на родителите тази година Столичният общински съвет гласува максималният брой точки - 22, за братята и сестрите. Но тези точки са в допълнителните критерии. Водещи за класирането остават групите.

Дали очакванията на общините и държавата, че най-после са сложили ред в кандидатстването ще се оправдаят, ще стане ясно след един месец. През май се очаква за критериите да се произнесе и Комисията за защита от дискриминация.

Тази година в София се очаква да кандидатстват около 11 000 първокласници. Общината е категорична, че места има за всички. Дали обаче уседналостта ще удовлетвори всички – предстои да разберем.

Подаването на документите за кандидатстване продължава до 16-ти май. А първото класиране ще бъде обявено на 4-ти юни. Тази година за първи път липсваха опашките от чакащи родители пред най-желаните столични училища.  От просветното ведомство уведомиха, че място ще има за всяко дете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.