БСП ще иска и съкращаване на парламентарните ваканции

Докато ГЕРБ отговаряше на президента, БСП поде атака срещу депутатските привилегии. Лидерът Корнелия Нинова се закани червената парламентарна група да внесе предложения за промени в парламентарния правилник, които да орежат до една екстрите на народните представители.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, само намираш кусури

Една от тях е обвързването на депутатската заплата със средната в бюджетната сфера, което води до нейното редовно и автоматично повишаване.

БСП ще иска и съкращаване на парламентарните ваканции. Сега Народното събрание почива един месец през лятото, 20 дни по Коледа и 10 по Великден. Идеята на Нинова беше посрещната с аплодисменти в лявата част на залата, но и с презрителни възгласи и реплики от другите парламентарни групи.

„Това не е популизъм, а конституционен принцип за равни права. Колко души в България почиват над 70 дни - 240! Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70? Знам, че не го приемате, но ние ще го внесем. Ако го отхвърлите, си е ваша воля. Някой ден, когато управляваме, това ще стане факт. Аз ви го гарантирам”, зарече се Нинова.

Бойко Борисов: Не искам да влизам във войните на президента

„Ще ви помоля не с празни декларации, не с празни думи. Нека да помислим, че милиони българи живеят с по-малко пари, отколкото лидерката на една от партиите в парламента дава само за прически”, заяви от своя страна Веселин Марешки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.