Снимка: Тhinkstockphotos
Оказало се, че попадането на съдържащи се в дима опасни вещества в организма може да предизвика ракови болести
Учени от Китай стигнаха до шокиращи изводи - за човека месото на скара е свързано с риск от смърт.
Оказало се, че попадането на съдържащи се в дима опасни вещества в организма може да предизвика мутации в ДНК и ракови болести. При това застрашени са не само чревоугодниците, а и онези, които изпичат месото или се намират близо до скарата, пише БТА.
У нас все още има проблем с ранната диагностика на рака
Специалисти поясниха, че изпичането на месо на скара е свързано с образуване на опасни за здравето съединения при горенето на въглища. Попадайки в организма с храната или при дишането, въпросните съединения могат да предизвикат респираторни инфекции, мутации в ДНК и ракови болести.
Момиченце продава куклите си, за да помогне на деца с рак (ВИДЕО)
Заключенията на учените са въз основа на изследване, обхванало 20 доброволци. Те били разделени на три групи. Първата група била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората била под влиянието им при попадането им в стомаха, а третата - в белите дробове. След това били взети проби от урината от трите групи.
Чаят осигурява защита срещу няколко вида рак
Както се очаквало, най-голямата вреда била свързана с попадането на опасните съединения в организма с храната. На второ място било въздействието през кожата. Но и при дишането човешкият организъм поглъща много токсини. Затова дори присъствието близо до скара, на която се изпича месо, може да е много опасно за здравето.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: