На една от тях е свирил самият Паганини

Една от най-скъпите цигулки в света 300-та годишното произведение на прочутия италиански майстор – лютиер Джузепе Гуарнери, беше показана в Казанлък. Цигулката ще бъде за по-малко от 24 часа в Музея на Розата, където се провежда международен конкурс за съвременно лютиерство. 

Редкият музикален инструмент е притежание на китайски колекционер и е закупен на търг преди няколко години, за сума от над 10 милиона евро. Самият Паганини е свирил на инструменти, направени от Гуарнери.

„Този инструмент, който е направил през 1734 година е един от най-звучните”, каза собственикът Зенг Ку Ан, който е и директор на Пекинската консерватория.

„Тази цигулка не трябва да стои много на светлина, не трябва да се снима от светкавици на апарати, което наврежда на самия инструмент”, каза Едрьо Едрев. И до ден днешен инструментите на Джузепе Гуарнери са с неподражаем звук.

„Тази поредица от майстори, като Гуардинели дел Джезо, Страдивари Бергонци, те са сравнявани в изследователската история с големите италиански художници с Микеланджело, с Леонардо. Така че, както едно произведение не може да бъде повторено на Микеланджело на Леонардо, това е същото с произведението на Гуардинели дел Джезо. Да не забравяме, че с такава цигулка е свирил и Великият Паганини, тоест той е избрал Делжезо за свой Майстор”, обясни лютиерът Андреан Андреев.

Над 100 цигулки от цял свят пристигнаха в Казанлък за международния конкурс за лютиерско изкуство, който се провежда за първи път в България.