Мария Йотова ни среща с един от българите, обучени в центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин"

Тази година се навършват 30 години от втория български полет в космоса. Подготовката на космонавтите отнема година и половина, а заедно с Александър Александров за полет в космоса се обучава и друг българин. 24 часа преди полета, обаче става ясно, че не той ще излети. Какво е да си на крачка от сбъдването на голямата си мечта и как продължава животът след това? В късия си разказ Мария Йотова ни среща с Красимир Стоянов, който днес пали мечтите по космоса у децата, защото е ръководител на авиокосмически учебен център в Камчия.  

Търси се следващият български космонавт

„Да си призная, не съм мислил никога, че искам да ставам космонавт. Мечтата ми първо бе насочена към морската синева, но съдбата ме отведе, когато бях на 7 на летището в летището на варненския аероклуб, където за пръв път видях един самолет да изпълнява някакви фигури. Това запали искрица в сърцето ми”, разказва Красимир.

ТЕЛЕМОСТ ДО КОСМОСА: България се свърза с МКС (ВИДЕО)

„Аз попаднах в програмата, след като участвах в подбор за подготовка на космонавти. Кандидати трябваше да бъдат само военни летци. Подборът беше много труден, с много тестове, изпити, физически и психически. От около 300 човека бяха селектирани 10 летци. Взетото решение бе обявено, че заминават в центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин” в звездното градче. Александър Александров и Красимир Стоянов”, обясни той.

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.