Главният прокурор увери, че те няма да бъдат екстрадирани

Четирима български гранични полицаи получиха призовки от турски съд. Преди 10 години, при изпълнение на служебните си задължения, те простреляха смъртоносно турски бракониер. Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че няма да се стигне до екстрадирането им. Въпреки това  граничните полицаи са притеснени.

ГРАНИЧАРИ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ: Нови кучета ще търсят контрабандни цигари (СНИМКИ)

Тази сутрин четиримата полицаи са получили нови призовки по дело, образувано в Турция, което ще се гледа на 16 юли в Бургаския районен съд. 

Турският наказателен съд продължава наказателното производство срещу граничарите, въпреки, че у нас то приключи и препис от заседанията са изпратени в южната ни съседка. 

"В това число не само показанията на свидетелите, обясненията на обвиняемите, но включително писмени доказателства, веществени доказателства, експертизи и всичко останало", каза адв. Росен Кожухаров.

Митничар отказа подкуп от 500 евро

"Притесненията ни са, че не искаме да ходим там.Това, което ние получихме като уверение от българската държава и от главния прокурор в разговор с него, се надявам да се потвърди по някакъв начин, то си остава само на думи засега", заяви служителят на МВР Михаил Цонков.

На 17 април 2008 г. в Района на Резово, при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са имали заповед да задържат турските нарушители, които не се подчинили.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Бракониери на язовир Батак влачиха инспектор с джип

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков. В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека прави същото, като определя като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адв. Кожухаров. 

"Притеснявам се най-вече от това, ще го кажа направо, да не стане въпросът политически и да не бъдат изтъргувани", изрази опасенията си бащата на един от граничарите.

Горски, бит от бракониери: Уцелиха ме в корема с камък, превих се от болка (ВИДЕО)

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година и тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.