Собственикът на завода Валери Митков, който загуби сина си при адския взрив, също е невинен

Няма виновни за взрива в завода за боеприпаси край село Горни Лом, който през 2014 г. отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени. Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите във Видинския окръжен съд.

Според съда нито един от четиримата обвиняеми няма вина за адския взрив в завода.

Собственикът на завода Валери Митков, който загуби сина си, е невинен за това, че е причинил смъртта на 15 души и трайни наранявания на други трима, реши Окръжният съд на Видин. 

Другата обвиняема - Евелина Бахчеванова, също е невинна по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен. Той е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. 

Съдът оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката. 

ПРОВЕРКА: Кой пази 190 хил. мини след взрива в "Миджур"

„15 човека са изгубили живота си, това за мен е подигравка с паметта хората”, заяви Димитър Димитров - баща на загиналия Михаил.

Първи октомври 2014 година в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом след мощен взрив, смъртта си намират 15 души - бащи, синове, майки и дъщери.

Три години и половина след взрива, се чуха и присъдите - виновни няма. Обвиняемите бяха четирима, един от които собственика на завода Валери Митков, загубил синът си при взрива.

„Прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случая и с трагичния инцидент. Причината за аварията, трябва да се търси другаде- във външна намеса”, заяви :Валери Митков.

Другата подсъдима Палма Иванова, която е работила в завода и е отговаряла за безопасността на труда също е невинна по всички обвинения.

„В този процес нямам абсолютно никаква вина, нямам”, заяви Палма Иванова.

Има ли риск от нова трагедия в завода в Горни Лом?

„Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души. По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид", каза след четенето на присъдата Мирослав Костов, който е прокурор по делото. По думите му, в 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. 

Димитър, който изгуби сина си в завода ще продължи да търси отговори, защо и кой е допуснал вноса на мините у нас.

„Прокуратурата след толкова разследвания, със 150 тома и с какви ли не експертизи, да се окаже, че всичко, което е направено е безпредметно, виновни няма, всичко е ОК. Виновни са тези, които са били на работа. Не мисля, че това е истината в случая”, заяви Димитър Димитров - баща на загиналия Михаил.

Прокуратурата има срок от 15 дни, за да протестира присъдите пред Апелативния съд в София.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.