Меркел и коалиционните й партньори са постигнали споразумение по темата за бежанците

Германия избегна падане на правителството и тежка политическа криза. След инфарктни разговори коалиционните партньори се споразумяха по болната тема - тази за мигрантите.

Пред евродепутатите председателят на Европейската комисия и на Европейския съвет обясниха компромиса за бежанците, договорен между лидерите на 28-те.

ГЕРМАНИЯ НА РЪБА: Канцлерът и вътрешният министър преговарят за имиграцията

Инфарктните разговори между Християн-демократическия съюз на канцлера Меркел и коалиционните й партньори дадоха резултат. Двете управляващи партии се помириха по спорната тема за мигрантите. Вътрешният министър обяви, че няма да подаде оставка, както беше заплашил.

Компромисът - бежанците, които вече са регистрирани в друга европейска страна, ще бъдат настанявани в транзитни центрове на германско-австрийската граница.

Хорст Зеехофер, "патриотичният" трън в петата на Меркел

„Искаме да предприеме мерки на национално ниво, но в същото време да си сътрудничим с другите страни. По този начин се запазва духа на партньорство в Европейския съюз”, заяви Меркел. 

Миграцията беше и основна тема в дневния ред на Европарламента. Председателят на Съвета Доналд Туск разясни на депутатите приетите мерки.

Политическото бъдеще на Германия - под въпрос

„Ние действаме с добри намерения, макар че има твърдения, че Европа иска да изостави Африка. Не е възможно да се спре притокът на нелегални мигранти без да имаме тясно сътрудничество с африканските държави”, обясни Туск.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер пък подчерта, че до 2020 година Евросъюзът ще разполага с корпус от 10 хиляди души по външните граници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.