Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева

Парламентът прие на първо четене закона на ДПС за прозрачна медийна среда. Вносители на проекта са четирима депутати - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

ДПС представи закона си за осветяване на медийните собственици

Целта на проекта на ДПС била да изкара на светло всички собственици на печатни и онлайн издания, както и разпространителите на вестници и списания. Друга цел е да стане ясно от къде идват парите за тези дейности. Не съдържанието, а подписът на Делян Пеевски като съавтор на промените отказа социалистите да гласуват „за” законопроекта. 

„Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнеса и политика. С неговия подпис той става желание или опит да се покаже на цяла България, че вие хора нищо не може да ми направите”, коментира Антон Кутев от БСП.

Делян Пеевски със законопроект за собствеността на медиите

От ДПС обясниха, че липсата на регулации обслужва хората, които произвеждат фалшиви новини. Целите на Делян Пеевски били далеч от корпоративни интереси.

„Именно хранителната среда на недомлъвките, на това кой какъв е, създава този негативен образ. Това е една много коректна, достойна и смела законодателна инициатива на г-н Пеевски, на мен и на моите колеги”, заяви Йордан Цонев.

На апела на ДПС за подкрепа на проекта откликнаха  „Обединените патриоти”.

„Ако имате някакви проблеми да разрешавате с Пеевски, излезте зад ъгъла, решете си ги. Нас не ни интересува името на вносителите, а текста. Текстът на закона, който се предлага, е добър”, на мнение е Волен Сидеров.

От ДПС приканиха и ГЕРБ да подкрепят законопроекта, след като пети месец бавели внасянето на своя проект за медиен закон. Не се наложи управляващите да бъдат убеждавани дълго.

„Защото с пари могат да се купуват съвести, колеги. И купените съвести да диктуват какво да се публикува, срещу кого да се публикува, какво да се публикува”, каза Вежди Рашидов.

Така проектът беше приет на първо четене със 92 гласа "за", 12 „против” и 28 „въздържали се”. Предстои обсъждането и окончателното му приемане - най-вероятно наесен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.