Това решиха депутатите след 2-часови дебати

Иван Иванов остава председател на КЕВР. Това решиха депутатите след повече от 2 часа дебати. Мнозинството отхвърли предложението на „БСП за България“ Иванов да бъде предсрочно освободен заради отказа на регулатора да се намеси или спре сделката за ЧЕЗ. 

 

Как ще се отрази на потребителя увеличението на цените на тока и парното?

Зад искането на левицата Иван Иванов да бъде отстранен, управляващите видяха безпрецедентен политически натиск:

„Внесохте 200 000 подписа, за да окажете натиск върху този независим регулатор и тъй като този независим регулатор не се поддаде на целия Ваш натиск, вие продължихте с натиска с днешното обсъждане в пленарната зала”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов”, заяви Корнелия Нинова.

„Тази мантра, този балон, който го раздувате няма нищо общо с това, което говорите – правителството на Борисов стояло зад сделката с ЧЕЗ”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Волен Сидеров е на мнение, че Законът за енергетиката има нужда от сериозни поправки, преизбиране на целия състав на енергийния регулатор, както и промяна в начина на отчет на комисията

„Да предположим, че сега свалим председателя на КЕВР, аз съм „за” с две ръце, то това няма да доведе до промени в политиката на работата на самата комисия, тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката”, заяви Волен Сидеров.

ДПС посочиха, че няма как председателят на КЕВР да се намеси в сделката с ЧЕЗ, когато няма ясни критерии в закона.

„Вие всички вкупом влязохте в казана. ГЕРБ, БСП, ОП създадохте този хаос, от който не може да излезете. Не е виновен за това нещо Иван Иванов”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

БСП иска оставката на шефа на КЕВР, дава го на прокуратурата (ВИДЕО)

След двучасови дебати Иван Иванов запази поста си.

На дебатите в залата присъстваше и целият състав на енергийния регулатор.

Самият Иванов каза пред медиите, че е доволен от доверието, което са му гласували народните представители, и че КЕВР е доказала своята независимост.  

Репортер: Лора Инджова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.