В нея ще участват майки на деца с увреждания и хора с увреждания

Протестиращите майки на деца с увреждания и организации на хора с увреждания ще проведат поредна дискусия за законопроекта за личната помощ, изготвен от омбудсмана Мая Манолова.

В петък тя се срещна с недоволните от текстовете. Те се обявиха против проектозакона с аргумента, че той не удовлетворява напълно техните искания.

Протест и обществен дебат по предложения Закон за личната помощ

Омбудсманът каза още, че ще работи за приемането на трите проекта за социални закони в пакет.

Манолова предлага Законът за личната помощ, който предизвика разделение в позициите на протестиращите майки на деца в увреждания и националните представителни организации, да бъде разгледан в парламента в пакет със Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Законът за личната помощ вече е внесен в Народното събрание, а по останалите два работят експерти от социалното министерство.

В четвъртък следобед законопроектът за личната грижа беше внесен за обществено обсъждане в социалната комисия в парламента, но предизвика напрежение сред различните организации на хората с увреждания. Част от тях дори се събраха на импровизиран протест заради опасения, че текстовете ще оставят някои от нуждаещите се без необходимата грижа.

Междувременно палатковите лагери в страната остават до приемането на проектозакона. За реализирането му ще бъдат необходими около 100 млн. лева от бюджета.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.