Започна разследване по случая

Пореден случай на самолет, излетял от Летище София без гранична проверка. Самолетът е частен. На борда му имало петима души. Вече има и уволнени.

Случаят е от петък – частен самолет с 5 души излита от Габрово, каца в София, един от пътниците влиза в София, а на връщане взима семейството и те решават да излетят към Гърция. Никой обаче не ги е проверил. Кой е бил на самолета и защо отново има случай на непроверен самолет? 

ОБНОВЕНА: Отстраняват 13 граничари заради непроверения полет от Франция

На петък 13-и в 15:30 часа Мирослав Хинков и семейството му излитат с частния си самолет от летателна площадка „Драгановци” край Габрово. Кацат за кратко на Летище София и продължават към Гърция.

Семейството на Хинков остава на летището малко повече от час и после излита към остров Скиатос в Гърция, но без да бъде проверено от граничните власти, каквито са изискванията.

А за поредните пътници, излетели от България без гранична проверка, разбрахме от Румен Петков. Пет дни по-късно.

„Ако това е вярно, първо би било абсолютно непочтено МВР да прехвърли вината на летищните власти”, коментира председателят на АБВ Румен Петков.

Борисов иска тежки наказания заради непроверените пътници от самолета

МВР отговори, че информацията е вярна и вината наистина е на летищните власти.

„Притеснителното е това, че „Наземен контрол” не е уведомил граничните власти, за което има и досъдебно производство. Като цяло това не е грешка на „Гранична полиция” и МВР”, коментира главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

За своя грешка признаха от Летище София и съобщиха, че отговорният рамп-агент вече е с отнет служебен пропуск и е отстранен от работа. А от МВР успокоиха, че и пътниците, и багажът им все пак били проверени, но от гръцките власти на Скиатос, където кацнал самолетът.

Нов сигнал за пътници, влезли в България без проверка на Летище София

„Когато е придобита информацията, са уведомени гръцките власти и те са ги проверили. Може би, ако беше голям самолет, нямаше да се случи това, но малките самолети са на друг тип контрол, няма вредни последици”, обясни гл. комисар Светлан Кичиков от „Гранична полиция”.

Това не е първият случай на пътници без гранична проверка. В края на март пътници от Париж влязоха без проверка у нас. Заради пропускът, петима души бяха уволнени, а четирима други бяха предложени за наказания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.