Най-вероятно никой от жителите на засегнатите райони в Тетевенско няма да получи допълнителни помощи

Държавата отчита щети за милиони от пороите през юли. Каква е цената на бедствието? 

В края на миналия месец дъждовете в Тетевенско наводниха къщи, складове и пътища. Активизираха се и нови свлачища. Подобна беше картината и на други места в страната.

Възстановяването на материалните щети и инфраструктурата ще струва около 6,2 млн. лв. Последното свлачище в Смолянско предизвика щети за над 7 млн лева, а възстановяването на Мизия ще струва на държавата около 3 млн. лева.

СЛЕД ПОРОИТЕ: Продължава отводняването в района на Тетевен (ВИДЕО)

79-годишната Невена живее в Тетевен от 1981 г. Казва, че не помни дъждове като тези. Приземният етаж на къщата й се наводнил за по-малко от два часа. Опитали се да препречат пътя на водата с чували с пясък. Но разбрали, че природата е неконтролируема.

“Oт тук вървеше река. Личи къде е минала реката. Всичко е с кал”, казва възрастната жена.

Въпреки силата на бедствието, пораженията и в дома на баба Невена и в къщите на останалите хора в района не са сериозни.

“Няма конструктивни нарушения, паднали покриви и стени. Основните щети са по пътища, стени, мостове и улици", заяви Мадлена Бояджиева, кмет на Тетевен.

Невена има застраховка на къщата, но предстои да се оценят щетите.

"Единици са къщите, които са застраховани", добави кметицата.

Тетевен отново под вода (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Застраховките за домовете, за къщите по селата, където се случват бедствията, са изключително евтини. Важно е да го знаят хората. Между 40-60 лв. на година струва една такава застраховка", каза пред NOVA Ивета Кунова, председател на Управителния съвет на БАЗБ.

Със или без застраховка, най-вероятно никой от живеещите в района няма да получи допълнителни помощи. Причината e, че едно от изискванията за получаването им е да има сериозни конструктивни нарушения.

Въпреки че няма сериозни материални щети в областта, част от тях са категорични че ще са им нужни месеци, за да се възстановят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.