Ще има ли глоби, ако това не се изпълнява?

Според нова идея, залегнала в проекта за Закон за хората с увреждания, всяка фирма в страната с повече от 20 служители ще има задължителна квота за назначаване на хора с увреждания.

Предложението предвижда компаниите с персонал от 20-49 души да назначават един човек с увреждания. Във фирмите с 50-99 служители пък ще трябва да бъдат наети двама души с увреждания, а при компании с над 100 човека персонал назначените трябва да са 4% от списъчния състав.

ПЛАЖЪТ НЕВЪЗМОЖЕН? Майка на дете с увреждания търси достъп до морето

Към момента за големите фирми има изисквания, но няма санкции. 

Идеята е 30% от минималната работна заплата, която би се платила на неназначен човек, да се внася в специален фонд.

"Въпросната квота, за която става въпрос, ще бъде за хора с ТЕЛК-решения. А това не винаги се припокрива – много хора с такива решения нямат увреждания по смисъла на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ОО", коментира в ефира на "Здравей, България" Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Социалният министър: Законът за хората с увреждания не е в услуга на едни и против други

По нейни думи хората с ТЕЛК могат да имат функционални дефицити, но те са подвижни и работоспособни.

"На финала на интеграционния процес стои трудовата реализация. Ако ние не създадем условия тя да бъде реален факт, няма да променим средата", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Нов раздор сред хората с увреждания (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Ние смятаме, че не трябва да се върви по пътя на задължаване и санкции, а по пътя на насърчаване и подкрепа. Това важи както за работодалите, така и за хората с увреждания", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той допълни, че тези квоти могат да се запълнят и с хора с фалшиви ТЕЛК-ове. По този начин няма да се разреши проблема на хората с увреждания, категоричен е Велев. 

Вижте повече по темата във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.