Стихията „Флорънс” вече е от четвърта степен

Мощен ураган удря източното крайбрежие на САЩ до часове. „Флорънс”, който вече беше наречен "Чудовищна буря", може би ще бъде най-силният ураган от десетилетия. Очаква се той да достигне най-високата, пета степен, с ветрове повече от 250 километра в час.

„Искам да бъда ясен. Северна Каролина приема урагана Флорънс много сериозно и така би трябвало да бъде. Пригответе се!”, заяви губернаторът на Северна Каролина Рой Купър.

Заради очакванията, че Флорънс може да се окаже най-мощният ураган от десетилетия, властите наредиха принудителната евакуация на 1 милион души във Вирджиния, както и в Северна и Южна Каролина.

"ДЖЕБИ" БУШУВА: 10 души загинаха, милион домове са без ток (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тази буря е силна и става все по-силна. Помислете сега са извънредната ситуация, е не когато ураганът почука на вратата ви”, предупреди Купър.

Заради приближаването на бурята, училища, правителствени сгради и офиси вече бяха затворени. Военноморските кораби в Норфолк напуснаха пристанището и се отправиха към други части на Атлантическия океан, за да избегнат стихията.

„Това е сериозна буря и тя ще засегне целия щат Вирджиния”, заяви губернаторът на Вирджиния Ралф Нортан.

СТИХИЯТА „ЛЕЙН”: Огромни наводнения и свлачища на Хавайските острови (ВИДЕО+СНИМКИ)

Има опасения, че Флорънс ще предизвика свлачища инаводнения и ще причини сериозни щети. Хората започнаха да се запасяват с храна, вода и лекарства. 

Дойдох тук, за да заредя резервоара до горе, в случай, че се наложи бързо да избягам, казва Тони.

Анита Вийт обяснява, че семейството й има план за евакуация. „Ще наблюдаваме през деня, за да видим какво ще стане”, казва жената.

В момента скоростта на вятъра е почти 200 километра в час, а силата му се увеличава. Заради опасността, президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че това е една от най-страшните бури по Източното крайбрежие от десетилетия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.