Двамата обсъдиха сътрудничеството между българските и баварските съдебни органи

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле, който е на официално посещение у нас, съобщиха от МП.

Министърът и нейният гост отбелязаха изключително доброто сътрудничество между българските съдебни органи и техните колеги от Свободната държава Бавария. Цачева открои като резултат и посещението си миналата седмица при колегата си в Мюнхен, както и в съда в Нюрнберг.

Главният прокурор на Мюнхен благодари на България за отличното сътрудничество

Цачева и Рьотле поставиха акцента на разговора върху двустранното сътрудничество по наказателни дела и по-специално прилагането на Европейската заповед за арест. Министърът сподели, че България е предприела редица стъпки по въвеждане на Рамковото решение, което регламентира режима за връщане на осъдени лица в държавата членка на техния произход за доизтърпяване на наложеното им наказание „лишаване от свобода“ от друга държава членка на ЕС.

Тя информира още, че сме на финалната права в работата по законопроекта, който урежда транспонирането на това решение. Цецка Цачева увери, че е направено много и за фактическото подобряване на условията за настаняване в затворите. И министърът на правосъдието, и главният прокурор на федерална провинция Бавария са единодушни, че си взаимодействат много добре и по отношение на екстрадициите, като Рейнард Рьотле специално подчерта, че във всеки случай на искане от тяхна страна на деклариране на условията, при които ще бъде настанен всеки екстрадиран, българската страна е реагирала адекватно.

Премиерът се срещна с главния прокурор на Бавария (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на срещата Цецка Цачева акцентира и на постигнатото по време на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на правосъдието. Тя открои напредъка по създаването и институционализирането на Службата на Европейската прокуратура. Министър Цачева отбеляза, че при проведените в България дебати бяха приети Правилата на комитета по подбора на Европейския главен прокурор и европейските прокурори и беше изготвен и проектът на бюджета на Службата за периода до нейното изграждане (2020 г.). Цецка Цачева сподели с Рейнард Рьотле и успешното привличане на още две държави държави-членки за участие в засиленото сътрудничество по Регламента за Европейска прокуратура –Кралство Нидерландия и Малта. Тя запозна госта си и това, че Mинистерството на правосъдието и ВСС след анализ ще представят конкретни предложения за националните мерки, необходими за прилагане на Регламента за Европейската прокуратура. Координирано с ВСС ще бъде инициирана вътрешната процедура по подбор на кандидатите за европейски прокурор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.